Tuesday, February 2, 2010

Mentarang - Hasil Laut Yang Amat Rare

MENTARANG...first time nampak signboard tu kat gerai-gerai yang merata di sepanjang laluan antara Tanjung Karang ke Sabak Bernam masa kitaorang on the way nak ke Pangkor (kitaorang ikut jalan "dalam")...hati mula berkata-kata...menatang apa mentarang nih...so atas sifat kitaorang yang selalu ingin tahu dan sangat suka mencuba makanan baru lagi eksotik maka kitaorang pun singgahlah kat satu gerai yang signboardnya tertulis...mentarang rebus / bakar...

rupanya mentarang ni sejenis makanan laut, rupanya spt kerang yang bersambung dengan kupang berwarna putih kekelabu spt kulit kerang...rasanya spt lala sedikit masin...sempat gak interview makcik yg menjual mentarang ni...katanya mentarang ni baru je dijumpai 3-4 tahun yang lepas kat pantai berhampiran...mentarang ni ada kat pantai di sana pun selepas kejadian tsunami...mungkin mentarang ni asalnya dari negara lain yang telah dibawa ombak masa bencana tu...mungkin itu cara Allah nak bagi rezeki kat penduduk di situ...boleh gak diaorang tambah pendapatan... memang byk penduduk yg menjual mentarang ni kat sepanjang jalan tu...cuma makcik nih jer yang buat extra servis iaitu mentarang tuh diaorang boleh tolong masakkan dgn cara merebus atau di bakar...untuk bagi kita rasa kat situ gak...kami berdua order 3 pinggan...sepinggan rebus n 2 pinggan bakar...sambal lada makcik ni pun mmg layan...home-made katanya...

notaku di kulit mentarangmu: agak2 mentarang nih asal dari mana ye...sebab mmg tak pernah nampak@tahu...kalau ada antara korang yang tau tentang mentarang nih bolehlah komen kat sini...share2 information ngn kitaorang...


4 comments:

luna_e said...

o...rupenye mentarang ni pendatang asing la. Patutla rupe die lain macam je...tak macam siput tempatan ahahaha (ade ke siput tempatan?) Saye rase..diorg ni dari Indon la..kan tsunami hari tu teruk dekat acheh. Tak pun dari Siam atau pun Bangladesh. Ekekekkee.

Akira said...

mungkinlaa...nampak macam gabungan kerang ngn siput je kan...

Akira said...

mungkinlaa...nampak macam gabungan kerang ngn siput je kan...

Anonymous said...

ni kdai bpak aku la........haha

 
sketch of moments - Blogger Templates, - by Templates para novo blogger Displayed on lasik Singapore eye clinic.