Thursday, February 18, 2010

Facebook - Akan Kenakan Bayaran???

mula-mula dengar sorang sahabat tanya, aku buat tak ambik peduli je...

"betul ke tak lama lagi Facebook nak kena bayar?"

dah biasa sangat dengar benda2 karut macam ni...tak berapa lama dulu heboh pasal MSN, Hotmail dan Yahoo kenakan bayaran atau akaun korang akan dipadam...sampai sekarang ada je akaun MSN ngan Yahoo aku...takde pun aku pernah bayar satu sen pun...tak pulak dipadam...

tak lama lepas tuh bila adik aku tanya soalan yang sama, masa balik parit sulong hari tu...aku pun cubalah survey dan siasat2 untuk dapatkan information tentang perkara ni...so  akhirnya, aku jumpa  sumber yang paling boleh dipercayai...kenyataan official dari Facebook:

" Since there's been a lot of wrong information about Facebook spreading around, we'd like to clarify a few things for the record:
  • We are not shutting down accounts that are not "active" enough.
  • We are not going to start charging you to use Facebook.
  • We will never ask you to send us your password or login information.
  • We will never put the responsibility on YOU to send information to your friends. If we have information we need to share, it's our job to get the word out.
  • When we do communicate to you about the site (with the exception of posts made on this blog) it will always be from a collective Facebook. You won't hear from me, personally, or from Mark, or from Dustin, or from any of the Facebook bloggers you've seen here. "

dalam pada tu ada pulak join group dan fan page yang kononnya memprotes tindakan Facebook yang akan mengenakan bayaran bagi penggunanya tak lama lagi...diaorang ni main hentam dan menurut je tanpa usul periksa dan siasat terlebih dahulu...yang peliknya ramai plak ahli dan pengikut yang join group2 ni...hari2 penat betul nak meng'ignore'kan invitation daripada diaorang ni...antara group-group ni termasuklah:

* We Will Not Pay To Use Facebook. We Are Gone If This Happens ►► INVITE ALL!
* Kami Berhenti Menggunakan Facebook “Seandainya” Harus Bayar
* WE WILL NOT PAY TO USE FACEBOOK! WE ARE GONE IF THIS HAPPENS!

hahaha...harap pihak2 ni semua hentikanlah menyebarkan benda2 karut ni ye...penat tau tak hari2 nak menjawab dan nak meng'ignore'kan invitation hampes ni....

notaku di muka bukumu: diaorang ni tak fikir ke...kalaulah Facebook kenakan bayaran pada penggunanya...pengguna boleh je lari pada laman sosial yang lain yang berlambak sekarang ni...sapa yang rugi...Facebook jugak...aperla...


4 comments:

GhOsToNe said...

x demaknenyew..

diowg x kan buat byyran lew!

Akira said...

huhuhu...

luna_e said...

akira..nak komen sket ek...blog awk ni wording die kale putih, background die hitam putih susah la nak bace, ape kate awk tuka supaye reader senang nak bace...jgn mara..sharing is caring

Akira said...

thanks for the comment luna...dah tukar dah...amcam ok tak...

 
sketch of moments - Blogger Templates, - by Templates para novo blogger Displayed on lasik Singapore eye clinic.